Az itt található sorokat elsősorban emlékként jegyzem le családom számára. Mindig is szerettem naplót írogatni. Bejegyzéseimet később olvasgatva láthattam, hogy milyen bölcsen, kegyelemmel és szeretettel teljesen vezetett Isten bennünket. Ennek a blognak is ez a célja tehát: Istenre mutatni. Ha valamit jól tettünk a gyermeknevelés során, a gyermekekkel való foglalkozás területén, egyedül az Úré a dicsőség. Ha a gyermekeinkben felfedezünk valamilyen képességet, készséget vagy előrehaladást tapasztalunk bizonyos területeken, ezért is egyedül Istent illeti a dícséret és a hála, hisz Ő az Alkotójuk. Ha valamit elrontottunk, vagy ha valamely területeken hiányosságok vannak, még inkább megláthatjuk, hogy mennyire Isten kegyelmére szorulunk. Így az Ő segítségét kérve, igyekszünk dolgozni a hiányos területeken.

2012. december 20., csütörtök

Időspórlás

Ahhoz, hogy több időm legyen a páromra, a gyerekeimre, no meg magamra, úgy kell megterveznem egyéb feladataimat, hogy maradjon időm. Persze egész nap süröghetnék-foroghatnék a konyhában, aztán takaríthatnám a lakás többi kuckóját, ezek után jöhetne a mosott ruhák vasalása, hajtogatása és helyrepakolása, varrogatás, ...és sorolhatnám. Elég szürkék lennének hétköznapjaim. Most, hogy az otthonoktatást választottuk aktuálisabbá vált,  ez a téma annak érdekében, hogy több időm legyen a gyermekekkel való foglalkozásokra.
Néhány ötlet, amelyet még bővíteni szeretnék, ha az Úr ad bölcsességet hozzá...

  1. . A ház összes helységében olyan függönyöket, sötétítőket választottam, amelyeket nem kell vasalni. Leszedjük és ameddig megtakarítom az ablakokat a gép ki is mosta. Kiszedem a gépből, megrázom és már tehetjük is vissza a helyére
  2. A legtöbb ruhám olyan anyagból van, amelyet szintén nem kell vasalgatnom...csak 6oo-ra állítom a centrifugát, jól kirázom szárítás előtt és a varrásoknál csipeszezem meg. Így a szárítókötélről a szekrényem válfájára kerülnek.
  3. Néhány alapvető edényem van, amelyekkel egyszerűbb és egészségesebb a főzés. Anyukámtól kaptunk két párolós fazakat. Felpakolom a tűzhelyre a belevalókkal. 8o fokon lezárom alatta a tüzet és hagyom, hogy párolódjon. Ebéd előtt készítem el teljesen. Gyakran eszünk krémleveseket (karfiolkrémleves, karalábékrémleves, képosztakrémleves, gyümölcskrémleves, salátakrémleves, krumplikrémleves). Van, hogy mindent turmixolok, van, hogy a levesnek csupán negyedét...mindenképp egészségesebb és gyorsabb, mintha rántást kellene kavargatnom vagy vagdosnom kellene a hozzávalókat.
  4. A kenyérsütő is nagyon hasznos. Elsősorban nem kell a kenyér dagasztásával bíbelődnöm...de a kenyérsütő dagasztó-kelesztő programjával is rengeteg időt spórlok, amikor kelt tésztát készítek. Ha kell, kavargat is. PL. összekavarja a sütemények hozzávalóit. Nekem csak nyújtanom kell és betennem a sütőbe.
  5. Gyakran eszünk süteményeket, de ez csak úgy lehetséges, hogy többnyire kavart sütiket, kelt tésztákat készítek. 
  6. Felszedtem a szőnyegeket a ház jó pár helységében ..különösen a nappaliban, konyhában nem teszek le szőnyegeket, így sokkal gyorsabb és hatékonyabb a takarítás. Naponta többször seprek, hetente porszívózok és szintén naponta 1x-2x feltörlök. Így nincs porszag, friss a lakás és nem kell még szőnyegfelszedéssel és szőnyegporolással foglalkoznom.
  7. A lányokat igyekszem önállóságra szoktatni. Hála az Úrnak már sok feladatot elvégeznek önállóan: levetkőznek, felveszik bugyikáikat, harisnyáikat, zokniikat, nadrágjaikat, szoknyáikat. Felhúzzák házicipőiket és ha mennek fel a szobába, akkor leveszik azokat és helyére rakják...sőt, még az Izsák cipőit is leveszik, majd helyre teszik.  Ruháikat úgy rendeztem a szekrényben, hogy azoknak tudják a helyét és el is érik azokat. Így ha pl. reggelinél leeszi a blúziját valamelyik leányzó, ő maga megy fel a szobájába, választ magának tiszta blúzit, leveszi a piszkosat és bedobja a mosógépbe. Nekem csak az a feladat maradt, hogy feladjam rá a tiszta ruhadarabot. Igyekszünk megkövetelni, hogy összeszedjék a szétszórt játékokat...Van amikor megkérjük, hogy szedjék össze az Izsák által szétszórt játékokat is. Persze elmagyarázzuk, hogy Izsák miért nem tudja még összeszedni azokat. A játékösszeszedés nem mindig jókedvvel történik. Tegnap pl. azt mondta Rebeka lányunk, hogy meg fog izzadni, amíg összeszedi a játékokat.                                                                                                                           Megbízhatom bizonyos ételek asztalhoz hordásával, bizonyos mosatlan edények mosogatókagylóhoz hordásásval. Izsák pisikás pelusait is ügyesen összefogják, majd a szemétbe dobják. 
Nos, ezeket az idősporló módszereket alkalmazom. Ha neked is vannak ötleteid, amelyek segítenek az idő megtakarításában, kérlek oszd meg velünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése